”En mötesplats utöver det vanliga, ett hotell i tiden som möter en ny generation av gäster och tar ansvar för platsen till kommande generationer”.

VISION

Från initiativtagarna till Restaurang Badhytten och Skanör Falsterbo Kallbadhus presenteras här Falsterbo Strandhotell. Skanör Falsterbo har länge saknat ett hotell i internationell toppklass som kan axla den över 100-åriga badortens historia. Vi vill ta vara på denna fantastiska möjlighet och historiska koppling med hänsyn till den unika miljön. För oss är det självklart att förstärka platsens identitet med ett koncept där fokus ligger på hållbarhet, välmående och hälsa. Strandhotellets arkitektur möter omgivningen med respekt och omfamnar naturen. På ett naturligt sätt skapas en ny destination bland tallar, strandängar, sanddyner och hav.

”En mötesplats utöver det vanliga, ett hotell i tiden som möter en ny generation av gäster och tar ansvar för platsen till kommande generationer”.

SUMMERING AV VÅRT FÖRSLAG

Hjärta för platsen
Fastighetsägare från närområdet vars primära intresse är att skapa en destination som vi alla kan vara stolta över och som väl möter de kärnvärden som finns på denna unika plats.

Ansvar & långsiktigt engagemang
Fastighetsägare med stark lokal förankring som tar långsiktigt ansvar för platsen och som redan har genomfört flera framgångsrika projekt i kommunen.

Skapa en samlingsplats i samhället
Strandhotellet integreras med sitt närområde där de boende blir en naturlig del av hotellets olika mötesplatser, vilket skapar värden på orten som gagnar alla.

Starkt koncept
Medvetenheten bland hotellbesökare är idag mycket hög och kräver genomtänkta och anpassade lösningar. Inom vårt team finns kunskapen och drivkraften som krävs för att få hotellet med alla dess egenskaper på plats. Vi skapar ett koncept väl anpassat för marknaden med hänsyn till platsen.

 

Genomförandekraft
Teamet har en gedigen erfarenhet och förmåga att genomföra projektet. Hos oss finns förutsättningarna och genomförandekraften för att skapa ett omtalat och attraktivt hotell, ett hotell som både kan vara utstickande genom sin gestaltning och välkomnande i sitt intryck, se gärna våra referensprojekt.

Hållbarhet
Vi skapar en attraktiv byggnad i unik miljö där hållbarhet är basen i hela konceptet. Fokus för destinationen är aktiv och hälsosam livsstil mitt i naturen. Vi strävar efter ett lågt CO2 avtryck och kommer sikta högt med miljöcertifiering av projektet, vilken eller vilka det blir arbetar vi fram med hjälp av arkitektens hållbarhetsverktyg. Det kommer ligga helt i enlighet med önskemål från fastighetsägare och hyresgäst. Läs mer i presentationen och i vårt hållbarhets PM.

 

Ett komplett Team
Som Team har vi redan nu en långt gången dialog kring genomförande, koncept, hållbarhet och byggnation samt hur vi långsiktigt skapar värde. Fastighetsägare med lokalt engagemang, en arkitekt med stor erfarenhet av att rita och utveckla hotell i toppklass och samtidigt med goda kunskaper om platsen, en av Nordens största hotelloperatör med stor erfarenhet av att driva och utveckla hotell som skapar det lilla extra samt ett av Nordens största byggbolag och samhällsutvecklare som känner väl till de förhållanden som råder på platsen.

 

FALSTERBO

HISTORIA

Historia – 100 år av Hotell & Bad i Falsterbo
I över 100 år har människor valt Falsterbo för att njuta av frisk luft, natur och välgörande bad. Från omkring 1890 fick Falsterbo en ökande betydelse som badort, särskilt sedan järnvägen färdigställts 1904. Vid stranden uppfördes stora hotell som Hotell Falsterbohus och Strandhotellet och därefter även nöjesetablissemanget Falsterbo Strandbad, Strandbaden skapades också för att fler skulle få möjligheten till havsbad.

Det är omöjligt att inte lyfta fram det mytomspunna Hotell Falsterbohus i detta sammanhang eftersom det påverkat platsen så mycket. Falsterbohus som byggdes av Hvellinge-Skanör-Falsterbo Järnvägs AB 1908 för att locka folk till Falsterbo var ett fantastiskt etablissemang. Falsterbohus med Casino hade 200 rum och omkring 150 anställda. ”Huset” var då ett förstaklassigt Europeiskt hotell med god mat, hög standard för dåtida förhållanden och massor av aktiviteter och sportmöjligheter som golf, fäktning, tennis, segling, dans till kända orkestrar och underhållning av bla stora operasångare. Även medlemmar ur Beatles gästade hotellet för att möta en välkänd Guru.

 

Under och strax efter första världskriget hade hotellet en av sina berömda storhetstider och det kom många gäster från Europas furstehus till Falsterbo. Den kungliga familjen bodde i Falsterbo på somrarna under främst 40- och 50- talet, vilket drog till sig Sveriges jetset. Tisdagsmiddagarna med gäster i smoking och lång klänning var veckans höjdpunkt.

Det fanns en makalös entreprenörsanda på platsen och varje sommar öppnade caféer, restauranger och pensionat upp portarna. Det fanns över 300 rum på Strandhotellet vid Sjögatan, Falsterbohus och de mindre pensionaten.

Men under slutet av 1960-talet tog det roliga slut, lönsamheten hade sjunkit undan för undan sedan krigsslutet. Charterturismen drog igång och fler hade möjlighet att resa utomlands vilket gjorde att flera svenska kusthotell fick problem. Falsterbohus byggdes under 70-talet om till bostadsrätter.

 

En åretrunt destination på tillväxt
Skanör och Falsterbo har alltid varit en populär destination men upplevt perioder av kräftgång då platsen tappat service och restauranger. Idag är intresset åter mycket stort för Skanör Falsterbo och vi ser en fantastisk utveckling av platsen generellt men i synnerhet av Skanörs hamn vilket genererar besökare över hela året.

Intresset för Sverige och vår natur är stort och turismen har med undantag för pandemiåren ständigt ökat. Vi ser fler och fler gäster från övriga Europa men även den inhemska turismen är stor och intresset för unika upplevelser ökar. Natur, hälsa och aktiviteter är i fokus när många bokar sina resor idag och Skanör och Falsterbo kan erbjuda allt detta med sin unika miljö. Återigen kan Skanör Falsterbo snart erbjuda sina gäster ett förstaklassigt hotell på platsen, ett hotell som på ett hållbart sätt möter sin omgivning och sina gäster.

Källa, kulturföreningen Calluna.

 

The Beatles besöker Falsterbo 1967 tillsammans med en guru

DESTINATIONEN

Falsterbo ligger ett stenkast från Malmö, knappt 5 mil från Kastrups flygplats (188 unika resmål, varav 143 inom Europa) samt Köpenhamns centrum inom en timmes avstånd. Detta gör det möjligt för gäster från hela världen att hitta till denna unika plats.

Falsterbohalvön med sin oförstörda natur har alltid varit en öppen och tillgänglig destination. Ett besöksmål som uppskattats av många just för sin unika natur vid havet med milsvida stränder. Sina toppklass golfbanor och trevliga utbud av lokala gallerier och restauranger. Här kan man uppleva det genuina och pittoreska i de båda byarna Skanör och Falsterbo som ligger långt ifrån massturismen.

 

Enbart i öresundsregionen bor det 4,1 miljoner invånare och med städer som Hamburg, London och Berlin några få timmar bort är det lätt att säga att Falsterbo har stora möjligheter att bli en toppklassig internationell destination.

Falsterbo har allt det som den medvetna besökaren efterfrågar idag, det genuina, fokus på hälsa, välmående och det aktiva livet som ligger helt i linje att bli en stark och hållbar destination. Falsterbo har historiskt sett redan haft en stark plats på den internationella kartan med celebra besök så som t.ex the Beatles. Nu siktar vi dit igen!

Lika viktigt som att världen kan besöka hotellet är det att bli en naturlig plats för de lokalboende. Vi skall genom satsningen lyckas attrahera och engagera lokalbefolkningen.

 

Det är genom de som bor och nyttjar destinationen året runt som vi kan skapa ambassadörer. De personer som med stolthet berättar om sina egna upplevelser på platsen och som när de får besök rekommenderar hotellet. Det är också de personerna som genom events och företagsmöten kan och vill visa upp sina hemtrakter på ett nytt sätt. Här handlar det därför om att få lokalbefolkningen att känna sig som hemma, öppna upp och bjuda in. Det är hit de ska vilja gå till vardags som till fest. Det är från dem ordet sprids vidare utåt som ringar på vattnet och det är det som skapar värde för hela samhället och blir en destination som håller över tid.

Vi vill skapa en destination som upplevs exklusiv men inte exkluderande, lokalt förankrad men samtidigt av internationell klass.

 

PLATSEN

Mellan Strandbadsvägen och havet växlar karaktär, skala, material, ljus och struktur när man rör sig genom området i nord-sydlig riktning.

Strandbadsvägen-parkeringen När man närmar sig platsen längs Strandbadsvägen har man växtlighet av lite lägre lövskog och tall på ömse sidor. Norrut, bakom grönskan, ligger låg villabebyggelse, och söderut, på strandsidan, ligger den befintliga, öppna naturparkeringen.

Parkeringen har både asfalterade, gräsbevuxna och sandade ytor. Det etablerade GC-stråket löper längs naturparkeringens nedre, södra kant, avgränsad mot parkeringsytan av en häck. Längs stråkets södra kant bildar tallskogen en markerad gräns, där skogen tar vid.

Öster om naturparkeringen ligger ett tätare skogsparti, med återvinningsstation och vändslinga med busshållplats. Det är från det här hållet varuleveranser och lastintag kommer, till det befintliga Falsterbo strandbad.

SKOGEN

Skogen med det befintliga huset
Skogen ligger som ett grönt band mellan parkering och sanddyner. Mellan tallstammarna ges olika långa siktlinjer ner mot stranden. Här är man omgiven och skyddad av grönskan. Solljuset silas ned mellan barrklädda grenar.

Stammarnas vertikala kolonner är bärande stomme, trädkronorna bildar tak och avgränsning uppåt. Marken är täckt av mjukt gräs och här finns anlagda grusgångar, upptrampade, slingrande barrstigar, grånade träspänger och den stenlagda, tydliga diagonalen som leder från parkeringen till byggnaden Falsterbo strandbad.

Havets närvaro anas via doft och hörsel, och syns på stammarna, som böjt sig för den förhärdande vindriktningen.

Befintlig byggnad är inpassad mellan träden och ansluter till sin omgivning, med sina tre våningar och avtrappande kontur. Glaspartier och speglar i fasaden reflekterar omgivningen.

DYNERNA & STRANDRÅGEN

Sanddynerna
De böljande sanddynerna utgör en egen zon. Himlen öppnar sig och ljudet och doften från havet blir påtaglig. Ljuset blir starkt och ofiltrerat och tar färg av sol och sand. Här växer tuvor av gräs och hög strandråg, som vippar och rör sig i vinden. Otaliga stigar går kors och tvärs i sanden, som ett finförgrenat nätverk. I sänkorna kan man hitta lä för vinden på blåsiga dagar.

Om man vänder sig mot havet har man tallskogen i ryggen, och i skogskanten ligger här och där traditionella små badhytter. Mot havet tornar dynerna upp sig till ås. Träspänger med grånat trä blir taktila leder att gå på, både barfota och med skor.

Stranden och havet
Finaste sandstrand breder ut sig åt öster och åt väster, och tar emot havet som rullar in. Utsikten är vidsträckt och fantastisk.

Karaktären varierar efter väderlek och årstid och växlar ständigt efter hur solen rör sig och vädret förändras. Alltid lika unikt och talande till kropp, själ och sinnen.Det föränderliga, och samtidigt konstanta blir påtagligt när exotiska, turkosa sommardagar avlöses av frusen sand och karga vindar då allt går i vitt. Himlen välver sig över det oändliga havet och horisonten. Sikten är fri. Havet rullar upp tång och snäckor på stranden och bjuder in till bad, lek och aktivitet året om.

NATUREN

Natur- och djurliv
På Falsterbonäset är natur- och djurliv påtagligt nära och lättillgängligt. Vandrings-, cykelleder och strandstigar tar dig runt och tvärs halvön.

I öster ligger artrika ljunghedar som än idag är betesmark för boskap. I väster ligger fyren och söder om den, sandreveln Måkläppen. Här är både land och hav naturreservat.

Det grunda vattnet är barnkammare till mängder av fiskarter och här finns också kolonier för knubb- och gråsäl. På land samlas flyttfåglar inför avfärd. Här finns flera fågellokaler och fina möjligheter till fågelskådning. Västra delen av näset, Flommen består av strandängar med stigar, revlar och laguner där det finns småfisk, grodor och paddor.

ARKITEKTURKONCEPT

Illustrationsplan

PLATSENS FÖRUTSÄTTNINGAR

Platsanalys och kartläggning av platsens förutsättningar och utvecklingsmöjligheter placerar nybyggnation på den “minst attraktiva marken”.

Nybyggnad ansluts till befintlig byggnad och parkeringsplats för samutnyttjande och för tillvaratagande av det som redan finns. Respekt för det befintliga, både i det redan byggda och i naturen, är självklar utgångspunkt, för minskad markanvändning och för nyttjande av befintlig infrastruktur.

Byggnadens placering och gestaltning knyter an till platsens skönhet och integreras i befintlig grönstruktur. Förslaget vill förstärka den kvalitativa livsmiljön med rumsliga kvaliteter och genomtänkta materialval. Så många träd som möjligt bevaras och så mycket som möjligt av platsens tillgångar lämnas orörda.

Nybyggnationens skala, densitet och struktur anpassas till platsen. Höjden är anpassad till tallarnas höjd, befintlig byggnad och möjligheter till utsikt.

Förslaget skall också genomföras med en medvetenhet om och strategier för att minska sårbarhet för framtida klimatförändringar såsom ökande temperaturer, extrema skyfall och stigande vattennivåer.

Växtlighet, vatten och användning av mark
Genom föreslagen byggnadsplacering bevaras sammanhängande naturområde som innehåller både rikt växt- och djurliv. Den biologiska mångfalden bevaras och förutsättningar som gynnar olika arter beaktas. Material och markplanering för växtlighet och dagvatten, som ansluter till det som finns naturligt på platsen är ett självklart förhållningssätt. Övervägande gröna ytor fördröjer och minskar volymen dagvattenavrinning genom naturliga lokala ekosystem. Förslaget har gröna tak, ett minimum av hårdgjorda ytor och använder sig av växtlighet som finns och trivs i miljön.

 

 

Markplanering

MED STOR OMSORG TILL PLATSEN, VARSAMT PLACERAD MELLAN TRÄDSTAMMARNA.

Den befintliga byggnaden ligger som en solitär, fint inplacerad mellan trädstammarna i tallskogen. Den utökas varsamt för att inrymma det nya hotellets program med restaurang, konferens och spa. Genom att koppla ihop den befintliga byggnadskroppen med den nya en våning upp kan vi behålla befintligt gång- och cykelstråk.

Nya byggnadsvolymer ansluter till formspråket, men placeras på respektfullt avstånd i en egen gruppering. De nya volymerna omfamnar en vacker innergård, som är planerad med en pool och växtlighet som växer naturligt på platsen.

Glasade gångar kopplar samman volymerna och erbjuder utblickar, siktlinjer och kontakt med omgivande träd och innergård.

Tak och pelargång skapar lager mellan inne och ute och ger rummen innanför avskildhet och intimitet. Inifrån byggnaden ramar de in och ger djup åt utblickar samtidigt som de förstärker upplevelsen av närheten till träd och natur. Taken utgör också en viktig funktion som solskydd för de stora glasytorna innanför, för att hålla nere energibehov för komfortkyla.

Hotellet delas upp i en publik del och en mer privat, kontemplativ del.

Besökaren ska kunna uppleva platsens karaktär även när man rör sig i byggnaden. Samtidigt ska den fortfarande finnas tillgänglig för alla och göra så litet avtryck på miljön som möjligt. En inspirationskälla har varit Per Fribergs sommarhus i Ljunghusen. Det ligger inbäddat i tallskogen och är en byggnad som ger intrycket av att det “svävar” ovan marken.

För regionen innebär projektet en ny mötesplats men även möjlighet till året-runt-jobb och en vidareutveckling av befintliga tilldragelser i området.

HOTELL- OCH DESTINATIONSKONCEPT

Inkludera och bidra
Byggnationen landar i sin omgivning på ett hållbart sätt, genom att på olika sätt inkludera och bidra. Genom att involvera berörda medborgare, intressenter och aktörer tidigt i processen säkerställs att innehållet kompletterar och utvecklar projektet i en riktning som gagnar så många som möjligt. Falsterbo strandhotell välkomnar alla! Närboende, hotellgäster, middagsbesökare, förbicyklande, fotgängare, strandbadare, kalasfirare, retreatbehövande, fågelskådare och alla slags livsnjutare.

Mötesplats
Strandhotellet främjar möten mellan människor genom att vara en attraktiv publik plats och arbetsplats. Både för tillresande, evenemangsbesökare och lokala medborgare. Möten mellan människor förstärks av den goda livsmiljön, med den uttalade strävan att göra så litet ekologiskt avtryck som möjligt. Olika typer av platser möjliggör en variation av aktiviteter och möjligheter till möten. Här kan man träffas eller umgås mellan generationer, mötas i konferens eller äta en middag. Alla användare skall uppleva samma värdighet vilket innebär att alla ytor är tillgängliga, trygga och säkra.

 

Hälsa och livsstil
Hotellet och platsen bjuder på unika miljöer för god mental och fysisk hälsa. Möjligheterna till rekreation av olika slag är nästan oändliga. Här finns miljöer för fysisk aktivitet, återhämtning och sociala möten både ute och inne. För hotellgäster, närboende och dagsbesökare. Strandhotellet vill bidra till människors välmående på många olika plan, vilket lyfts fram i det stora och det lilla. Från matupplevelse, rofyllda vyer, umgängesytor, spaupplevelse, havsbad året om, till generösa cykelparkeringar, materialval och design.

ETT KULINARISKT VARDAGSRUM

Den befintliga byggnaden är den publika. I entréplanet ligger restaurangen. Våningsplanet utökas till sin yta för att säkerställa generös, luftig och öppen atmosfär såväl vid frukostservering för hotellgäster och dagspabadare, som för kvällens restaurangupplevelse även för ditresande och kringboende. Hit välkomnas alla för att träffas och äta gott, fira en speciell händelse eller njuta av en drink med goda tilltugg. Här serveras prestigelös, vällagad mat, tillverkad av de bästa lokala råvarorna. För vår planets skull, och för att den lokala traditionen är hjärtat i verksamheten.

 

Restaurangen erbjuder olika typer av ytor både inne och ute. För små och stora sällskap, avskildhet eller öppenhet. Lugn eller mer aktivitet. Det är härligt att kunna erbjuda sittning nära det öppna köket, där man kan följa kockarnas matlagning likväl som att slå sig ner på terrassen där man hör både havet och suset från träden, medan man sitter bland tallarna. För den som vill avnjuta god mat på stranden eller på någon av hotellets takterrasser erbjuds picknickkorg. Här finns omsorgen, viljan och möjligheten att möta alla sinnen. God mat, vacker miljö och stjärnhimmel!

 

EN PLATS ATT MÖTAS PÅ

I den publika, befintliga byggnaden finns också ytor för möten i rum. Rummen återfinns på två våningsplan och varierar i storlek och karaktär. För umgänge, möte och middag. Privata vardagsrum och proffessionella mötesrum. När man vill samlas i den lilla familjen eller med många vänner. Med samma typ av avskildhet som i hemmet, men med möjlighet att bjuda på en upplevelse för alla sinnen; vacker miljö och god mat utan att själv behöva laga den! För konferensen eller mötet där deltagarna har alla förutsättningar för effektiva och kreativa möten i en miljö för fokus och reflektion. Med den inspirerande naturen så närvarande.

Växla mötet i rum med en walk-and-talk på stranden eller fortsätt mötet på någon av takterrasserna, i bastun eller baren. Det nya begreppet “bleisure”, kombinationen av business och leisure, kommer väl till pass. Arbetsmöten i unik och avkopplande naturmiljö.

 

EN OAS FÖR HÄLSA

Platsen i sig lockar till hälsosamma val och hållbar livsstil. Här finns något för alla; surfning, cykling, segling, hästsport och golf. Ett nätverk av stigar i en varierad terräng, för löpning och vandring. Stranden som bjuder in till simning, snorkling, bad och promenader. Falsterbo strandhotell ansluter till, och tar vara på platsen och naturens enastående förutsättningar. med aktiviteter och erbjudanden om avkopplande yogapass på stranden, styrkepass i utegymmet bland tallarna, kitesurfinglektioner och golfweekends. Naturen bjuder in till en hälsosam livsstil året om och ambitionen är att hotellet blir ett val och en plats att komma till och utgå från, likväl för ortsbor som för långväga gäster.